Премини към основното съдържание

ПОЗИЦИЯ на Националния статистически институт по повод цитирано в медиите изказване на председателя на политическа партия „Възраждане“ Костадин Костадинов

Публикувано на: 14.10.2024 - 14:08

Във връзка с предизборно изказване на председателя на политическа партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, цитирано от някои медии: „От достоверни източници получихме информация, че в Националния статистически институт се подготвя сериозна манипулация на данните за инфлацията за месец септември“, Националният статистически институт (НСИ) категорично заявява, че инфлацията в България се изчислява по официално приети европейски регламенти и по хармонизирана методология, както при всички държави членки на Европейския съюз, а данните всеки месец се верифицират и валидират от Евростат. Нещо повече:

  1. През последните две години НСИ беше домакин на няколко регулярни мисии от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2022 г. и 2023 г. и от Евростат през 2022 г. и през 2024 г., при които бяха проверени методологиите на различни изследвания, включително на това за инфлацията. Всички те констатират, че българската статистика изпълнява изискванията и работи по хармонизираните методологии без отклонения.
  2. Последната мисия на Евростат, провеждана във връзка с Регламент (ЕС) 2016/792 и съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/1148 на комисията от 31 юли 2020 година за определяне, в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/792 на Европейския парламент и на Съвета, на методическите и техническите спецификации на хармонизираните индекси на потребителските цени и на индекса на цените на жилищата, както правилно медиите цитират г-н Костадинов, се проведе в периода 19-20 септември 2024 г. Визитата приключи отново без забележки, а официалният доклад от нея се очаква да бъде готов до един месец. Както всички други доклади, той ще е публичен и ще бъде наличен на интернет страницата на Евростат тук със свободен достъп и НСИ ще го предостави на обществото.
  3. Ръководството на политическа партия „Възраждане“ е наясно, че по време на изслушването в Народното събрание по тяхна инициатива, председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов за пореден път отбеляза, че „НСИ стриктно следва статистическата теория и практика, която е утвърдена не само в България и ЕС, но и в света. Спазваме Кодекса на европейската статистическа практика, а качеството на данните се проверява по 84 показателя. Ние сме подложени на ежемесечни проверки, по време на които детайлно се проверява произвежданата информация. Например данните за инфлацията не се публикуват на сайта на Евростат, ако не са проверени от институцията“. Това важи за всички страни членки на ЕС.
  4. За 144 години от създаването на Националния статистически институт няма доказан случай на манипулиране на данни, затова българската статистика е уважаван партньор на Евростат, ОИСР и всички международни организации.

 

Националният статистически институт е независима институция и във връзка с казаното по-горе категорично заявява, че не желае да бъде въвличана в предизборната кампания и се разграничава от  предизборната пропаганда, при която една партия безотговорно и за лична изгода вреди не само на НСИ като институция, но и на България като цяло.

Националният статистически институт няма да се поддаде на натиск от която и да е политическа партия и ще продължи да публикува информация за инфлацията такава, каквато е.

За предстоящите дати за публикуване на инфлацията и индексите на потребителските цени във всеки един от месеците до края на 2025 г. можете да се запознаете с Календара за разпространение на резултатите от статистически изследвания.