Премини към основното съдържание

Мисия на Евростат провери данните за инфлацията на НСИ

Публикувано на: 20.09.2024 - 16:50

Екип от експерти на Евростат беше на двудневна мисия в Националния статистически институт, за да направи оценка за надеждността на данните за хармонизирания индекс на потребителските цени. Сред основните обсъждани теми бяха специфични въпроси, свързани с данните за ХИПЦ; методологията за енергийните продукти в България; методологията за телекомуникационните услуги; специфични въпроси, свързани с индексите на цените и продажбите на жилища и др. В срещата, като наблюдатели, се включиха представители на Българската народна банка и Министерството на финансите.

Мисията на статистическата служба на Европейската комисия е отдавна планирана и за нея председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов съобщи още в края на март по време на изслушване в Народното събрание. Тогава той увери народните представители, че НСИ спазва стриктно Кодекса на европейската статистическа практика, а качеството на данните се проверява по 84 различни показателя. По време на мисията доц. Атанасов имаше среща с експертите от Евростат, на която те го запознаха с целта на посещението и дадоха положителна оценка за работата на НСИ.

„Благодарим за провеждането на тази визита във важен момент за България с оглед на усилията за скорошно присъединяване към Еврозоната. Насоките, които бяха формулирани по време на дискусиите ще ни помогнат да концентрираме усилията си в по-важните области“, посочи заместник-председателят на НСИ д-р Свилен Колев, който водеше екипа на НСИ по време на проверката. От страна на Евростат благодариха, че колегите им от България са подготвили отговори на предварително зададените въпроси.

Проверката се осъществява по единна за всички държави методика и включва анализ на списъка на източниците и методите, които се използват при производството на хармонизираните индекси на потребителските цени и срещи с експертите от съответната държава, по време на които се правят задълбочени дискусии. Евростат съобщава резултатите от мониторинга на съответствието чрез публикуване на доклад на интернет страницата си и проследява изпълнението на зададените изисквания и препоръки.