Премини към основното съдържание

България пое от Естония председателството на Работна група „Статистика“ към Съвета на ЕС

Публикувано на: 18.12.2017 - 13:30
На 14 декември 2017 г. в гр. Тарту, Естония, се състоя официална среща, на която статистическата служба на Естония предаде на Националния статистически институт председателството на Работна група „Статистика“ към Съвета на Европейския съюз в присъствието на представители на статистиката на Австрия и Евростат.

По време на срещата председателят на НСИ г-н Сергей Цветарски, който ще ръководи заседанията на работната група по време на Българското председателство, представи приоритетите на България в областта на статистиката и разясни как смята да продължи и да надгради върху работата на Естонското и на предишните председателства.

От своя страна, заместник генералният директор на Статистическата служба на Естония г-жа Тууликки Силлайое, която приключва своя мандат като председател на Работна група „Статистика“, предостави подробна информация за актуалното състояние на отворените законодателни предложения и официално ги предаде на НСИ.

Представители на статистическата служба на Австрия запознаха останалите участници с предварителните планове на бъдещото Австрийско председателство, което започва на 1 юли 2018 г., а изпълняващият длъжността генерален директор на Евростат г-жа Мариана Коцева разясни какви са очакванията на Европейската комисия от Българското председателство.

Снимки: Статистическа служба на Естония