Премини към основното съдържание

Ръководството на НСИ участва в конференция по случай 105-ата годишнина на националната статистика на Грузия

Публикувано на: 26.07.2024 - 11:47

По покана на изпълнителния директор на Националния статистически офис на Република Грузия, г-н Гогита Тодрадзе, председателят на НСИ, доц. д-р Атанас Атанасов и заместник-председателят д-р Свилен Колев, взеха участие във второто издание на регионалната конференция посветена на статистиката основана на пола, която се проведе на 25 и 26 юли  в Тбилиси.

Темата беше „Ускоряване на напредъка към приобщаващо развитие чрез статистика, основана на пола“, а организатори са „ООН жени“ (организация на ООН, посветена на равенството между половете и овластяването на жените) и Националния статистически офис на Грузия (GEOSTAT). Научният форум  беше основна част от събитията,  отбелязващи 105-ата годишнина от създаването на грузинската статистика и 25-ата годишната от събирането на статистически данни основани на пола в Грузия.

В поздравителното си слово на тържествената церемония председателят на НСИ изтъкна отличното сътрудничество и ползотворната съвместна работа между националните статистики на България и Грузия, подкрепена с подписаното Споразумение за сътрудничество  през 2016 година. „За да имаме добра съвременна статистика е необходимо не само използването на изкуствен интелект, машини и софтуер, но и още нещо много важно – това е доброто сътрудничество между статистическите институти на държавите. Споделянето на идеи, добри практики и обученията на статистиците от различни държави са само част от дейностите които извършваме заедно“ – заяви в речта си доц. Атанасов. По случай годишнината от създаването на GEOSTAT председателят на НСИ връчи на своя колега, Гогита Тодрадзе  почетния знак на българската статистика.

Целта на двудневната конференция бе да се споделят знания, добри практики и опит за подобряването на статистическите данни за равенството на половете и овластяването на жените, за да могат да бъдат взимани информирани политически решения в тази насока. В първата сесия на форума „Управление на данните, основани на пола, за ефективно вземане на решения“ голям интерес и оживени дискусии предизвика презентацията на д-р Свилен Колев на тема „Изграждане на системи за мониторинг за проследяване на напредъка на европейските и националните стратегии и регионални политики“ и представянето на системата Мониторстат, която НСИ развива.

На тържественото честване присъстваха вицепремиерът на Република Грузия, министри, управителят на централната банка, председатели на националните статистика на държавите от Западните Балкани, Турция, Източна Европа, Кавказ и Централна Азия, учени, политици, представители на регионални и международни организации.