Премини към основното съдържание

Експерти от Босна и Херцеговина са на двудневно обучение в НСИ

Публикувано на: 11.07.2023 - 13:45

Националният статистически институт е домакин на двудневно обучение на представители на статистическите служби на Босна и Херцеговина в областта на внедряването на стандарти за обмен на данни и метаданни. Обучението се провежда в рамките на Многонационалната програма за сътрудничество в областта на статистиката IPA 2019, финансирана от Евростат и реализирана от германската консултантска фирма GOPA.

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов приветства участниците, като подчерта, че подобни инициативи не само предоставят възможност на страните от Западните Балкани, кандидатки за членство в ЕС, да приведат практиките си в съответствие с постиженията на Европейската статистическа система, но са и ефективен инструмент за развитие на двустранното и регионално сътрудничество.

Доц. Атанасов сподели, че националните статистически организации играят водеща роля в събирането, анализирането и разпространението на данни, които са важна основа за вземане на информирани политически решения, изготвяне на икономически прогнози и социални изследвания. „С непрекъснато нарастващия обем и сложност на данните е изключително важно да се установят стандартизирани методи за тяхното ефективно организиране и управление“, добави председателят на институцията.

В двудневното обучение от страна на НСИ участват д-р Галя Статева, държавен експерт в отдел „Планиране, координация и качество на статистическите изследвания“, и Костадин Георгиев, главен експерт в отдел „Системи и приложен софтуер“. Дневният ред на обучението включва широк кръг от теми, сред които са споделяне на опит и добри практики за управлението на референтни метаданни и докладите за качество в НСИ, стандартът SDMX като основен стандарт за обмен на данни и метаданни. Специално внимание е отделено и на националното IT средство за създаване, съхраняване и разпространяване на справочни метаданни, както и на практически упражнения за попълване на интегрираната структура за метаданни (SIMS) във формат SDMX.

Гостите ще представят работата в статистическите служби на Босна и Херцеговина и по-специално обмена на данни и метаданни.