Премини към основното съдържание

18 отбора се класираха за финалния етап на Дейтатон 2023 на НСИ

Публикувано на: 06.06.2023 - 10:00

Осемнадесет отбора от Бургас, Варна, Гоце Делчев, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Перник, Троян, София, Силистра и Шумен  достигнаха до финалната фаза на първия статистически Дейтатон за ученици, организиран от Националния статистически институт.

Право на участие имаха ученици от X до XII клас от средните училища в цялата страна, а целта на новата инициатива на НСИ е да се повиши статистическата грамотност на учениците от гимназиалния курс като им се даде възможност да изработят решения върху определена база данни.

Специално жури оцени и класира участниците, които в първия етап от 8 до 28 май 2023 г. трябваше да предоставят онлайн разработки на тема „Влиянието на физическата активност върху здравословното състояние на населението в България“. Условието на задачата бе да се използват данни само на НСИ и Евростат.

Вторият финален етап на Дейтатон 2023 ще се проведе в края на месец юни на определено от НСИ място, а в него е предвидена комуникация на изработено решение, което състезателите трябва да получат при колективната си работа в момента. От значение за доброто класиране ще бъде концентрацията и екипната работа в нетрадиционни условия, съобразяването с лимитираното време, влиянието на ментора върху работата на състезателите и наличието на лидерски умения сред младежите.