Премини към основното съдържание

27 отбора ще участват в първия статистически Дейтатон за ученици

Публикувано на: 10.05.2023 - 14:51

За участие в първия статистически Дейтатон за ученици се включиха 27 отбора от гимназии от София, Варна, Пловдив, Бургас, Перник, Пазарджик, Козлодуй, Троян, Горна Оряховица, Силистра и Шумен.

В новото състезание, организирано от Националния статистически институт, имат право да мерят сили ученици от 10 до 12 клас от средните училища в страната.

В първия кръг на Дейтатона участниците в срок до 28 май трябва да решат казус на тема „Влиянието на физическата активност върху здравословното състояние на населението в България“ – да установят какво е здравното състояние на населението, да определят факторите за физическа активност и тенденциите за развитие, както и да посочат възможности за подобряване на ситуацията. Условието е да се използват само данни на НСИ и Евростат.  

В зависимост от представянето на отборите специално жури ще избере тези, които ще продължат във втория етап на надпреварата. Екипите ще имат точно 48 часа, през които под наблюдение на журито, на място определено от НСИ, трябва да подготвят разработка по тема, която ще бъде обявена непосредствено преди началото на този етап.

На финала участниците ще представят разработката пред журито под формата на презентация.

Победителите ще получат грамоти и парични награди за доброто си представяне, а наградените разработки ще бъдат публикувани на сайта на НСИ.