Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ участва в среща, посветена на статистическото лидерство

Публикувано на: 18.04.2023 - 14:36

Доц. д-р Атанас Атанасов, председател на Националния статистически институт, участва в срещата „Статистическото лидерство във възникващите цифрови общества“, която се проведе в Стокхолм през изминалата седмица. Организатори на форума са Статистическият офис на Швеция и Евростат. Срещата на генералните директори на статистическите институти се проведе в рамките на председателството на Швеция на Съвета на Европейския съюз.

Основната цел на срещата беше да се обсъдят идеи и добри практики за укрепване на ръководството на статистиката в нововъзникващи цифрови общества и възможностите за по-широкото използване на официалните статистически данни при разработването на политики и взимането на решения. Сред обсъжданите теми беше диалогът с експертни потребители при промяна на статистическото портфолио от продукти.

В рамките на дискусията бяха обсъдени успешни примери, но и случаи, при които промените в портфолиото от статистически продукти не са били достатъчно добре комуникирани. Участниците обсъдиха и идеи за това как да се поддържа доверието в официалната статистика и съществува ли риск от загуба на доверие при въвеждането на нови източници на данни. Важна тема, която директорите на статистическите институти обсъдиха, беше и необходимостта от съвместни програми за обучение и лидерство в областта на статистиката.