Премини към основното съдържание

Беше подновен меморандумът за сътрудничество между НСИ и УНИЦЕФ

Публикувано на: 05.04.2023 - 12:40

Националният статистически институт (НСИ) и УНИЦЕФ актуализираха Меморандума за сътрудничество между двете институции със срока на действие на Програмата за страната 2023 – 2027 година между правителството на Република България и УНИЦЕФ. Подписите си под документа поставиха председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов и представителят на УНИЦЕФ България Кристина де Бройн.

На срещата присъстваха директорът на Дирекция "Многосекторна статистика, методология и сътрудничество" Антоанета Илкова и директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ Магдалена Костова към НСИ, както и програмният директор „Мониторинг правата на детето“ към УНИЦЕФ Елена Атанасова.

“Производството на статистическа информация е двустранен процес, в който партньорството с респондентите е от огромно значение. А партньорството с институция като УНИЦЕФ ще спомогне изключително много за повишаване на качеството на данните” – отбеляза по време на разговора доц. Атанасов. Той добави, че в работата си НСИ следва принципите на Кодекса на европейската статистическа практика, за да бъде гарантирана надеждността на статистическия продукт.

Госпожа Де Бройн изказа удовлетворението си от досегашната съвместна работа между НСИ и УНИЦЕФ и изрази уверение за добро сътрудничество и занапред в името на децата на България.

Меморандумът регламентира областите на дългогодишното партньорство между двете институции, а целта е подобряване на координацията и взаимодействието, насочени към събирането и обмяната на данни, свързани със състоянието на децата в Република България в области като здравеопазване, образование, закрила, правосъдие, достъп до социални услуги и други.