Премини към основното съдържание

Резултати от националния кръг на Шестата европейска олимпиада по статистика за ученици 2023

Публикувано на: 14.03.2023 - 14:20

Националният кръг на Шестата европейска олимпиада по статистика за ученици 2023 приключи успешно. В двата етапа на националния кръг участваха ученици от 310  отбора - 208 отбора в Категория А и 102 отбора в Категория Б. Националните образователни центрове, които имат отбори, участвали в двата етапа са 79 от страната. Най много отбори има от София - 50, Варна - 37, Добрич - 31, Пазарджик - 28 и Гоце Делчев - 25. За шеста поредна година свои представители имат Русе, Сливен, Бургас, Козлодуй, Троян и Генерал Тошево. Националният статистически институт (НСИ) отчита с гордост създадената вече традиция олимпиадата да се посреща от учители и ученици с нетърпение. Масовото участие в нея е в резултат на съвместната работа на образователните институции и екипът на НСИ. Знанията и уменията, които младите хора придобиват в хода й, са гаранция за високи постижения и в следващите образователни степени.

Победители в Категория А са:

  1. Отбор „СУПЕРСТАТ“ от НФСГ, София с 99.63 точки.
  2. Отбор „SEARCH“ от ПМГ, Перник с 99.25 точки.
  3. Отбор „DATAWAVE“ от НТБГ, София с 98.69 точки.
  4. Отбор „OLD-STARS“ от ПГИ, Шумен с 98.50 точки.
  5. Отбор „ANDROMEDA“ от ПМГ, Хасково с 97.38 точки.

Победители в Категория Б са:

  1. Отбор „TEAM-PRO“ от ПГИМ, Пазарджик с 99.25 точки.
  2. Отбор „VELOCITY“ от ЕГ „Васил Карагьозов“, Ямбол с 98.88 точки.
  3. Отбор „BLITZKRIEG от ВТГ, Варна с 98.69 точки.
  4. Отбор „PGZGT3” от ПГЗ „Т. Рачински“, Генерал Тошево с 98.50 точки.
  5. Отбор „YBP“ от СУ „П.Р. Славейков“, Кърджали с 98.13 точки.

И през тази година ще се проведе допълнителен етап в олимпиадата на национално ниво. Първите пет отбора от всяка категория получават правото да премерят сили за участие в европейския кръг. Те ще имат възможност да презентират и защитят своите идейни видеопроекти по темата „Благосъстояние“ на публичен конкурс, който ще се проведе на 8 април.

Идейните проекти ще бъдат оценявани по два начина: с предварително гласуване онлайн и от жури. Двата отбора от всяка категория с най-висока комплексна оценка ще заснемат двеминутен видеоклип, с който ще представят България на европейския кръг на олимпиадата.

Пълният списък с резултатите от националния кръг можете да видите на: https://www.nsi.bg/esc-2023/  

Националният статистически институт благодари на всички за участието, поздравява победителите в националния кръг и пожелава успех на олимпийците, които ще продължат напред!