Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ участва в семинар на генералните директори и в 51-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 13.02.2023 - 14:53

На 9 февруари 2023 г. в Люксембург генералните директори на национални статистически институти от ЕС се събраха на семинар на високо равнище на тема: „Акта за управление на данните - предизвикателства и възможности за националните статистически институти“.

На срещата се обсъждаха въпроси за достъпа до публични данни и бази данни на частни държатели, които да се използват за статистически цели.

Бяха представени обобщените резултати от прилагането на Акта за управление на данните в областта на официалната статистика в отделните страни.

Дискутирани бяха измеренията на новия регламент за управление на данните в областта на Европейското пространство на здравни данни.

Генералният директор на Евростат Мариана Коцева и председателят на Групата за партньорство и председател на гръцката статистика Атанасиос Танопулос обобщиха предстоящите стъпки и важните заключения от семинара.

След семинара, на 10 февруари се състоя 51-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система. Сред по-важните теми бяха: Иновационната програма на ЕСС, дневният ред на предстоящата 54-а сесия на Статистическата комисия на ООН, подобряването на статистиката за равенството, докладът за напредъкa за Плана за действие на ЕСС за Европейската Зелена сделка, докладът за напредъка за изпълнението на третия кръг от партньорски проверки в ЕСС, дневният ред на предстоящите срещи на високо равнище на генералните директори в рамките на Шведското председателство на тема „Статистическото лидерство във възникващите цифрови общества“ и Конференцията на генералните директори.