Премини към основното съдържание

Победители в конкурса за статистическо есе

Публикувано на: 20.10.2022 - 09:00

По повод 20 октомври - Деня на европейската статистика, Националният статистически институт (НСИ) обяви конкурс за статистическо есе за ученици на тема: „Значението на официалната статистика в съвременния свят на информация и дезинформация“. Участие взеха 82-ма ученици от 44 училища в 28 населени места. С желание и много труд те написаха своите текстове и станаха част от европейските граждани, които оценяват и се доверяват на статистическата информация на НСИ и Евростат. За членовете на журито беше удоволствие да четат творбите им и отговорно да подберат най-добрите от тях. А те са:

  • Първо място - Петя Ласкова, СУ ,,Александър Иванов-Чапай“, гр. Белово
  • Второ място - Анна Михайлова, НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев
  • Трето място - Цветислава Димитрова, ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца.

Много овации събраха учениците от 109 ОУ „Христо Смирненски“ в София, които не отговаряха на предварителните критерии за участие, но показват знанията и уменията на по-малките и намеренията им да участват и в бъдеще в статистическите инициативи на НСИ. За тях е предвидена специална поощрителна награда.

Националният статистически институт благодари на всички участници и им пожелава Денят на европейската статистика да се превърне за тях в ден на удовлетворение от знанията и уменията им в статистиката!

На добър час!