Премини към основното съдържание

20 октомври - Европейски ден на статистиката

Публикувано на: 19.10.2022 - 16:00

Тази година Европейският ден на статистиката ще бъде отбелязан от Европейската статистическа система за 7-и път под мотото: „Статистика за разбиране и свързване с обществото в търсенето на истината!“

На 20 и 21 октомври 2022 г. Европейският статистически консултативен комитет ще проведе конференция в Рим на тема „Европейската екосистема от данни за статистическата информация на цифровата ера“.

В Деня на европейската статистика Евростат ще проведе уебинар, включващ общ преглед на официалната статистика, последван от презентации за статистическата грамотност и новия пакет от евроиндикатори.

Октомврийското издание на подкаста на Евростат, Stats in a Wrap, ще бъде посветено на Деня на европейската статистика.

Ще бъдат обявени ключови публикации - новата Младежка брошура и интерактивната публикация Ключови числа за Европа.

Ще бъдат поместени редица публикации и инфографики в социалните медии и сайта на Евростат.

Ще бъде направена поредица от интервюта с ръководството на Евростат.

По случай Европейския ден на статистиката Националният статистически институт като член на Европейската статистическа система ще отбележи празника с няколко инициативи.

Ще бъде обявено началото на шестото издание на Европейската олимпиада по статистика за ученици. Състезанието е насочено към повишаване на статистическата култура на учениците, насърчаване на работата в екип и мотивиране на учителите да използват официалните статистически данни в преподавателската си работа.

На 20 октомври ще бъдат обявени победителите в ученическия конкурс за есе.

-------------------------------------------------------------------------

20 октомври е обявен за Световен ден на статистиката през 2010 година, като идеята идва от повторението на числата в датата - 20.10.2010. На 7 юли същата година Общото събрание на ООН със своя резолюция определя датата за статистическия ден. Според резолюцията празникът ще се отбелязва на всеки 5 години. България е една от 55-те държави съавтори на резолюцията.

През 2016 г., когато генерален директор на Евростат е Мариана Коцева, 20 октомври е обявен и честван за първи път като Европейски ден на статистиката, който се отбелязва на всеки 2 години под различно мото.