Премини към основното съдържание

НСИ обяви окончателните данни за броя на населението у нас

Публикувано на: 03.10.2022 - 17:00

Малко над 6.5 млн. души живеят в България

Окончателните данни колко хора живеят в България обяви Националният статистически институт на пресконференция днес. Резултатите от Преброяване 2021 излизат година след края на работата на терен и ще бъдат огласявани поетапно.

Населението на страната ни е 6 519 789 души, като жените са повече и на 1 000 жени се падат 927 мъже. За 10 години сме намалели с близо 845 000 души.

Преброяването продължава няколко години и включва много изследвания, свързани не само с броя на населението и жилищата, но и с това как живеят хората, заяви председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов. Той благодари на всички, които се включиха в процеса. Заместник-председателят Диана Янчева допълни, че се броят всички граждани, които обичайно пребивават на територията на България - независимо дали те са българи, или чужденци. За първи път всеки адрес има и географски координати, става дума за т.нар. геореферирани данни, които дават информация какви хора живеят в определен регион и от какви социални услуги и политики се нуждаят.

Данните за населението по пол, възраст, териториално разпределение и гъстота бяха представени от директора на дирекция „Демографска и социална статистика“ Магдалена Костова. Продължава тенденцията, започнала преди около четиридесет години, броят на населението да намалява и застарява. За последното десетилетие 199 населени места са останали без нито един жител. Най-гъсто населена е община Пловдив - 3 135 души на квадратен километър, а най-слабо - община Трекляно - под двама души. 99.1% от населението на страната е с българско гражданство.

До края на месеца ще бъдат обявени и данните за социално-икономическите характеристики на населението у нас - степен на образование и икономическа активност. Всички данни по общини могат да бъдат намерени на сайта на НСИ в информационната система „Инфостат“.