Премини към основното съдържание

Новият председател на НСИ встъпи в длъжност

Публикувано на: 18.07.2022 - 15:20

На специална церемония днес досегашният председател на Националния статистически институт Сергей Цветарски предаде поста на новоизбрания ръководител на българската статистика доц. д-р Атанас Атанасов. Той връчи на новия председател на НСИ Указа на княз Фердинанд от 1897 г., с който се създава Дирекция на статистиката на Българското Княжество. "Поднасям го като напомняне за отговорността на всеки ръководител на националната статистика за това тя да бъде на нужната висота", каза Цветарски.

Доц. Атанасов очерта основните приоритети в статистиката оттук нататък. Сред тях са  сътрудничество с останалите институции, висшите училища, медиите и всички потребители на информация. НСИ трябва да бъде максимално отворен към всички тях, каза той. Като друг важен приоритет доц. Атанасов подчерта, че стремежът му е националната статистика да използва все повече и по-нови технологични решения и интердисциплинарни методи.

Той връчи на предшественика си Сергей Цветарски грамота за приноса му за развитието на статистиката през последните 8 години, за успешно изпълнения мандат и за приемствеността в тази важна за страната институция. Досегашният председател на НСИ бе отличен и с плакет по случай 140 години българска статистика и с книга за историята на българското изобразително изкуство.

Цветарски определи НСИ като институцията, която пише цифровата история на една държава и напомни, че без история никой няма бъдеще.