Премини към основното съдържание

20 май - Световен ден на пчелите

Публикувано на: 19.05.2022 - 13:00

Световният ден на пчелите - 20 май, е обявен с резолюция на ООН през декември 2017 г. и има за цел да повиши осведомеността за значението на пчелите и тяхната защита.

Темата за пчелите е много актуална през последните години във връзка със световния проблем за тяхното изчезване. Учени и изследователи от цял свят насочват усилията си, за да отговорят на въпроса защо пчелите намаляват. За всички, които се занимават с тяхното отглеждане, е ясно, че употребата на определени химически вещества за растителна защита води до измирането на пчелите, а те са ключово звено в жизнения цикъл на растенията.

През 2021 г. Международният конкурс за статистически плакат постави на едно от призовите места плаката „Защо пчелите са толкова важни?“, изработен от студенти от УНСС. Плакатът отразява търсенията и позициите на младите хора в България и допринася за създаването на база данни за пчеларството у нас.

НСИ представя студентското творчество по темата, за да подкрепи усилията на България в борбата за опазването на пчелите и живата природа.