Премини към основното съдържание

НСИ отвори за бежанци базата си край Ловеч

Публикувано на: 07.03.2022 - 14:25

Бежанци от Украйна ще бъдат настанени в хотелската част на учебно-квалификационния център на Националния статистически институт в с. Сливек, Ловешко. По този начин НСИ подкрепя украинските граждани, напуснали домовете си заради войната.

„Чисто човешки искахме да помогнем на тези хора. Добре е, че успяхме бързо да обединим усилията си с община Ловеч“, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Тридесет украински граждани ще бъдат настанени безвъзмездно в хотела за неопределено време, като институцията ще им осигури пълен пансион. Решението на ръководството на НСИ беше взето след получено писмо от кмета на община Ловеч с молба да бъде предоставена базата. То е съобразено с одобрената от правителството програма за помощ на украински граждани, търсещи закрила в България.

Европейската статистическа общност изрази своята подкрепа и солидарност с Украйна още миналата седмица. В съвместно писмо, подкрепено от всички ръководители на статистически институти в ЕСС, генералният директор на Евростат Мариана Коцева и генералният директор на Френския статистически институт Жан Люк Таверние (в момента Франция е ротационен председател на Съвета на ЕС) споделиха общата надежда, че военните действия скоро ще приключат и мирът ще бъде възстановен.