Премини към основното съдържание

Проект „Изследване на насилието, основано на пол“

Публикувано на: 24.09.2020 - 13:30
Националният статистически институт започна работа по проект „Изследване на насилието, основано на пол“ в изпълнение на Споразумение за субсидия с Европейската комисия № 960467-2019-BG-GBV SURVEY-2.

В рамките на проекта ще бъде проведено изследване за разпространението на насилието, основано на пол в страната при стриктно спазване на изискванията на националното законодателство и методологическите препоръки на ЕК. Изследването ще се проведе сред всички държави - членки на ЕС, по единна методология и инструментариум, разработени и утвърдени от Евростат. Фокусът е поставен върху разпространението на насилието сред жените на възраст 18 - 74 години. Реализирането на проекта ще осигури надеждни, съпоставими и представителни на национално ниво данни за разпространението на явлението.

В изследването ще бъдат обхванати около 10 000 жени на възраст 18 - 74 години в цялата страна, живеещи в обикновени домакинства. Основният метод за събиране на данни ще бъде персонално интервю „лице в лице“. На лицата, попаднали в извадката, ще бъде предоставена възможност за самоанкетиране чрез уеббазирано приложение.

Работата на терен ще се проведе в периода септември - декември 2021 година.

Реализирането на проекта е важна стъпка в посока на въвеждане на подобен вид изследвания в статистическата практика на страната.

Проектът е с продължителност 24 месеца и ще приключи през 2022 година.