Премини към основното съдържание

Заместник-председателят на НСИ д-р Свилен Колев участва в дискусия за бъдещето на паричната политика в еврозоната

Публикувано на: 11.10.2024 - 17:19

Заместник-председателят на НСИ д-р Свилен Колев участва в дискусия за предизвикателствата и възможностите пред нормализирането на паричната политика в еврозоната, която се проведе след публична лекция, изнесена в Университета за национално и световно стопанство от г-н Роберт Холцман, гуверньор на Австрийската национална банка и член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

Д-р Колев коментира възможните посоки за нормализиране на паричната политика в зависимост от икономическите условия и дали това се случва в периоди след провеждане на експанзионистична (стимулираща) или рестриктивна парична политика. В двата случая централните банки използват различни инструменти. Той засегна някои от тях, които биха могли да бъдат използвани в опит да се повлияе на повишаване на нивото на равновесния (естествен) лихвен процент, популярен в академичните среди като r*.

Бяха обсъдени различни въпроси, включително дали ЕЦБ може да се върне към класическия си инструментариум отпреди 2008 г. в случай, че инфлацията е укротена и как демографските процеси и структурните промени на пазара на труда могат да повлияят на бъдещата парична политика на еврозоната, с оглед на определянето на равновесния лихвен процент r*.

Г-н Роберт Холцман анализира периода на ниски лихвени проценти до 2020 г. и съпътстващите го неконвенционални мерки на паричната политика на ЕЦБ, както и позитивни и негативни ефекти от провежданата парична политика.

Дискусията беше модерирана от г-н Атанас Пеканов, икономист в Австрийския институт за икономически изследвания, заместник министър-председател по управление на европейските средства в три служебни правителства, а доц. д-р Росица Симеонова-Ганева от Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, също участник в дискусията, коментира структурни фактори, като намаляващото население, ниските инвестиции и слабия растеж на производителността на труда като част от факторите, които влияят върху нивото на теоретичния равновесен лихвен процент r*.

Събитието беше посветено на перспективите пред паричната политика в еврозоната през следващите години, вкл. в контекста на скорошното присъединяване на България към еврозоната. Организатор е катедра "Икономикс" на УНСС, съвместно с Австрийския институт за икономически изследвания, Австрийското посолство в София и Австрийската централна банка.

 

Снимки: УНСС