Премини към основното съдържание

НСИ с нова дигитална библиотека

Публикувано на: 03.10.2024 - 10:30

Обновената дигитална библиотека на Националния статистически институт вече е достъпна за своите читатели от цял свят. Потребителите вече имат онлайн достъп до над 1 млн. и 200 хил. дигитални страници от книжния фонд на НСИ и да се запознаят с над 14 хил. библиографски описания. Само през миналата година са регистрирани над 24 500 онлайн читатели, които са прочели повече от 625 хил. страници.

Новата дигитална библиотека предлага подобрени възможности за търсене на съвременна и архивна статистическа информация на български и на английски език. Модернизирането на библиотеката започна в началото на 2024 г. с дигитализирането на първото издание на „Статистическия годишник на България“ от 1909 година. Днес пълната колекция от годишници е на разположение на всички, които имат интерес към развитието на държавата от началото на века до днес. Изданията на статистическите годишници са двуезични - до 1944 г. са на български и на френски език, а от 1992 г. - на български и английски език. Предстои дигитализацията на преброяванията от началото на Третата българска държава в края на XIX век.  

Дигиталната библиотека на НСИ е една от първите и най-богати на онлайн съдържание дигитални статистически библиотеки в Европа. В нея са включени пълните колекции на изданията „Статистически годишник“, „Външна търговия“, „Население и демографски процеси“, списание „Статистика“, „Бюджети на домакинствата“, „Училищна статистика в България“ и други.

Всичко това стана възможно след закупуването и инсталирането на два нови модерни скенера, които работят от началото на годината, както и с подкрепата на Института по математика и информатика на Българската академия на науките. „За нас съхраняването и показването на статистическото наследство е изключително важна част от работата ни, защото само този, който пази историята си като истинско богатство, е добре подготвен и за бъдещето. Опазването на книжовното богатство на НСИ чрез прехвърлянето му в електронен формат е наш приоритет и ние ще продължим да полагаме усилия в тази посока“, е позицията на председателя на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов.