Премини към основното съдържание

Националният статистически съвет обсъди ангажиментите на НСИ като член на ОИСР

Публикувано на: 25.09.2024 - 16:41

Разработване на статистическа програма за благосъстоянието и включване в следващата вълна на „Изследването на финансите и потреблението на домакинствата“, съвместно с Българската народна банка - това са два от основните ангажименти, които имаме като пълноправен член на Комитета по статитика и политики в областта на статистиката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Другите ангажименти, които сме поели, са подобряване на законоустановения достъп на Националния статистически институт до административни източници и разрешаване на достъпа до данните на частни държатели за статистически цели, разширяване на използването на административни данни за съставяне на статистика за трудовите възнаграждения, както и преминаване към преброяване на населението и жилищния фонд, базирано на регистри. Това съобщи председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов по време на заседанието на Националния статистически съвет, което се проведе на 25 септември в София.

В писмо от началото на август Комитетът по статистика и политики в областта на статистиката даде отлична оценка за ефикасната координация на националната статистическа система от НСИ и за високото качество на произвежданата официална статистическа информация, в съответствие с най-добрите практики и стандарти на ОИСР, припомни председателят на НСИ. Той добави, че положително са оценени добре развитата правна и институционална рамка, солидната инфраструктура от данни, дългогодишния опит на служителите в провеждането на теренни изследвания и преброявания, регистрите, поддържани от НСИ и високата степен на отговори на респондентите, дори и при доброволните изследвания. Специално беше подчертано и доброто сътрудничество с дирекция „Статистика и данни“ на ОИСР в рамките на проведените мисии.

Доц. Атанасов съобщи още, че на 1 януари 2025 г. влиза в сила новата версия на Класификацията на икономическите дейности КИД-2025. Промяната е в изпълнение на Регламент №137 от 10 октомври 2022 г. на Европейската комисия за установяване на Европейската статистическа класификация на икономическите дейности NACE Rev. 2. Актуализацията на NACE е резултат от петгодишен процес на консултации, координиран от Евростат, в който са взели участие националните статистически институти на ЕС и ЕАСТ, генералните дирекции и службите на Европейската комисия, европейските търговски и бизнес асоциации и Европейската централна банка. НСИ участва активно в проведените консултации. Актуализираната класификация отразява технологичното развитие и структурните промени на икономиката през последните две десетилетия, като дава възможност за модернизиране на европейската статистика и допринася чрез по-съпоставими и подходящи данни за по-доброто икономическо управление на международно, европейско и национално равнище.

По време на срещата членовете на съвета обсъдиха и напредъка по предприетите действия от органите на статистиката за изпълнение на препоръките от Партньорската проверка от 2022 година. Доц. Атанасов изтъкна, че цялата Национална статистическа система трябва да върви заедно – от подготовката на Календара за изследванията, предоставянето на официалните данни до докладите за качеството, които всички правят.

Очаква се през декември НСС да обсъди и приеме Националната статистическа програма за 2025 г. , стана ясно на заседанието. След обнародването на Закона за държавния бюджет на Република България за 2025 г. в „Държавен вестник“ проектът на програмата ще бъде внесен за приемане от Министерския съвет. В момента проектът на НСП за следващата година е в процес на съгласуване, като органите на статистиката също трябва да допълнят документа за следващата година.