Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ участва във форум за присъединяването към Шенген

Публикувано на: 24.09.2024 - 16:48

Председателят на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов участва във форум на тема „Цената на оставането извън Шенгенското пространство - въздействието върху България и Румъния“, който се проведе в София. Събитието се организира от Българската стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК), съвместно с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Форумът бе открит от Добри Митрев – председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара. Сред официалните гости, които се включиха в дискусията, бяха председателят на Комисията по външна политика в 50-ото Народно събрание Бойко Борисов, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, евродепутатът Андрей Новаков, посланикът на Унгария Миклош Борош, посланикът на Румъния Бръндуша Предеску, представители на работодателски организации от Румъния, експерти и др.

В хода на дискусиите Националният статистически институт получи благодарности от БСК за предоставените данни.

През октомври ще бъде предложено да отпаднат проверките по сухопътните граници за гражданите на България и Румъния, а решението се очаква да бъде гласувано до края на годината, стана ясно по време на дискусията. Присъединяването към Шенген, влизането в еврозоната и членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са сред най-важните приоритети в областта на външната политика на страната. От тази година Националният статистически институт е пълноправен член на Комитета по статистика и политики в областта на статистиката на ОИСР. Институцията вече е предприела и необходимите дейности, свързани с въвеждането на еврото в България.