Премини към основното съдържание

Първите победители във викторината на НСИ „Сканирай и спечели“ са вече известни

Публикувано на: 14.09.2024 - 10:00

Награди за своето посещение на изложбата във Варна ще получат  Симон Стоянова от София, Илиян Георгиев и Крементина Икономова от Варна. Марин Първанов от Варна, Теодора Петкова от Горна Оряховица и Николай Венков от Велико Търново ще бъдат отличени за интереса си към изложбата във Велико Търново. Играта за най-любознателните е инициатива на Националния статистически институт и се провежда в рамките на традиционните изложби, които се организарат всяка година в различни градове на страната. 

Тази година изложбата на тема „Младежите на България в европейското семейство“ беше открита на 19 август във Варна от председателя на НСИ доц. Д-р Атанас Атанасов. Данни за дела на младежите на възраст от 16 до 29 години в България и в Европейския съюз, колко са висшистите, на каква възраст младежите напускат дома на родителите си, кои са топ професиите, в които са заети – информация по тези теми е представена на авторски информационни пана  на български и английски език. Дни по-късно експозицията беше открита и във Велико Търново. Посетителите на изложбата имаха възможността да участват във викторината „Сканирай и спечели“ или да изпратят снимки от предпочетено от тях пано.

Първите отличени скоро ще получат наградите си от Отделите статистически изследвания на НСИ във Варна и Велико Търново, а изложбата продължава в Пловдив от 16 до 30 септември. На 1 октомври ще бъде открита в Благоевград и в Бургас. Играта продължава и всички посетители могат да се включат в предизвикателството на организаторите.