Премини към основното съдържание

Нова визия за развитието на Европейската статистическа система до 2030 година

Публикувано на: 13.09.2024 - 14:46

Среща на ръководителите на европейските статистически институции на тема „Разработване на визия за развитието на Европейската статистическа система до 2030 година“, в която взе участие и председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов, се проведе в Балатонфюред, Унгария. Събитието беше организирано от Централната статистическа служба на Унгария съвместно с Евростат в рамките на унгарското председателство на Съвета на ЕС.

Председателите на националните статистически институти на държавите-членки и генералният директор на Евростат дискутираха необходимостта от разработването на ясна визия за развитие на Европейската статистическа система (ЕСС) на фона на непрекъснато променящата се среда, в която националните статистики трябва да функционират. Сред обсъжданите теми бяха използването на нови източници на данни и нови технологии, включително изкуствен интелект, за производството на официална статистика, ускоряването на иновациите и разширеното използване на експериментална статистика, изграждането на стратегически партньорства при сливането на националните и европейските екосистеми от данни и други.

Участниците се обединиха около идеята, че ускоряването на технологичното развитие и нуждите от статистически данни, произтичащи от развиващите се приоритети на ЕС, трябва да бъдат взети предвид при определянето на следващите цели на ЕСС. Насърчаването на по-голямо сътрудничество и координация между партньорите в ЕСС също ще бъде от съществено значение за гарантиране на сравнимостта, навременността и надеждността на европейската статистическа информация.