Премини към основното съдържание

Наблюдение на домакинските бюджети

Наблюдението на домакинските бюджети е регулярно извадково статистическо изследване, провеждано от Националния статистически институт съгласно утвърдената от Министерския съвет Национална статистическа програма.

Основната цел на изучаването на бюджетите на домакинствата е да се получат достоверни данни за доходите, разходите, потреблението и други елементи на жизненото равнище на населението, както и за измененията в тях, които настъпват по години. Информацията се ползва от широк кръг потребители в страната (органи на държавното управление, обществени организации, научни институти, граждани и други) и от международни организации - Евростат, ООН, Уницеф, МОТ, Световна банка и други. Наблюдение на домакинските бюджети се провежда по Джентълменско споразумение с Евростат и в съответствие с Регламент (ЕО) № 223/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 11 март 2009 година относно европейската статистика.

Наблюдението обхваща всички групи от населението - както работещи, така и пенсионери, учащи, домакини, безработни. Участието на всяко избрано домакинство и лице в изследването, и предоставянето на коректни отговори, е изключително важно за осигуряването на възможно най-точни данни относно доходите, разходите и потреблението на домакинствата.

Наблюдението на домакинските бюджети е извадково изследване с прилагане на двустепенен гнездови подбор. Общата съвкупност, от която се формира извадката, обхваща всички обикновени домакинства в страната. Колективните домакинства не са обект на изучаване от това изследване. Единица на наблюдението е всяко случайно избрано обикновено домакинство независимо от броя на лицата и тяхното имуществено и лично положение. От 2010 г. извадката за наблюдението включва 3060 домакинства за тримесечие, разпределени в три подизвадки по 1 020 домакинства. Всяка подизвадка се наблюдава по един месец от всяко тримесечие по модела на ротационната извадка. По този начин всяко домакинство от извадката участва в наблюдението по четири месеца през дванадесетмесечен период.

Домакинствата се посещават от анкетьор от Националния статистически институт, който провежда интервю с членовете на домакинството със специално подготвена за изследването анкетна карта. Събира се информация за социално-демографските характеристики на домакинството и членовете му, както и информация за жилището относно благоустройството и снабдеността му със стоки за дълготрайна употреба. След приключване на интервюто на домакинството се оставя дневник, в който член на домакинството ежедневно записва получените приходи и направените разходи, преработените суровини и получените продукти от цялото домакинство в рамките на месеца на участие. Домакинството попълва и ретроспективна информация за някои доходи и разходи през предходните два месеца. Анкетьорът посещава наблюдаваното домакинство два пъти в месеца на участие, събира попълнените дневници и чрез беседа проверява пълнотата и достоверността на записаните данни.

Данните, които се събират по време на наблюдението, се използват само за статистически цели, т.е. за да се получи обобщена информация. Опазването на тайната на данните, предоставени от респондентите, и използването им само за статистически цели е гарантирано съгласно чл. 25, 26 и 27 от Закона за статистиката, както и от Закона за защита на личните данни.

Заплащане на домакинството - по 20 лв. за всеки месец на участие. Натовареност на респондентите - 4 месеца в годината.

Повече за Наблюдението на домакинските бюджети може да научите от брошурата Наблюдение на домакинските бюджети, съдържаща и отговори на често задавани въпроси.

Основни документи на изследването на домакинските бюджети:

 

Може да се запознаете с методологията на Наблюдение на домакинските бюджети, както и да намерите подробни данни от изследването в рубриката „Доходи, разходи и потребление на домакинствата“.

Идентификация на служители и анкетьори на Териториалните статистически бюра