Премини към основното съдържание

Промяна в Регламент 223 за европейската статистика ще позволи на НСИ достъп до частни бази данни

Публикувано на: 20.08.2024 - 13:48

Националният статистически институт ще има достъп до административни регистри и базите данни на частни държатели. Това предвижда промяна в Регламент (ЕО) № 223/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 11 март 2009 година относно европейската статистика. Поправката вече е приета на първо четене и предстои окончателното й приемане. Достъпът до данните, например, на електроразпределителните дружества, ВиК, мобилните оператори, търговските вериги и на други частни държатели на данни ще позволи на НСИ да произвежда много по-точна и актуална информация за необитаваните жилища, за туристическите пътувания и миграцията, за разходите и потреблението на хората. Това съобщи председателят на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов в интервю за изданието dnevnik.bg.

Сега на доброволен принцип търговските вериги подават данни на НСИ за всеки продукт, който продават, но приемането на регламента ще позволи тази информация да се изисква от всички дружества и те да я предоставят безвъзмездно. „Нашата амбиция е да имаме данни за всяка стока, защото е ясно, че потребление на обикновена бутилирана вода не е като на някоя доста по-скъпа. Така че нашата идея е да стигнем до ниво баркод. Тоест до уникален продукт. И когато се обхванат данните на всички търговски вериги - не само за храни, всичко, което се маркира с баркода на касата, да постъпва като данни“, посочи доц. Атанасов. Според него това ще позволи в бъдеще да имаме огромна кошница от потребителски стоки и техните цени. Това ще помогне за по-точното изчисляване на инфлацията, но ще отнеме поне една година, за да се промени методологията.

В момента всяка държава от ЕС използва два индекса на потребителските цени. Единият е националният, а вторият е хармонизиран индекс на потребителските цени, чрез който се постига сравнимост данните на всички държави. Разликите са в теглата, защото структурата на потреблението на населението в България е различна и потреблението в България не е сравнимо с потреблението в Гърция, например. „А когато влезем в еврозоната, ще имаме ангажимента да изчисляваме така наречената флашинфлация. Т.е. ако сега публикуваме данните около 15-о число, тогава ще трябва още на първо число да дадем флашинфлация, което реално са предварителни данни. По подобие на тези за БВП. И тогава нашата амбиция е да можем да изчисляваме на седмична основа цените, което ще обхване и промоциите на веригите“, обясни доц. Атанасов. Председателят на НСИ предупреди, че ще е необходимо технологично време за въвеждане на промените, но институцията има готовност да започне разговори с търговските вериги, както и с други частни държатели на данни.

През септември специална мисия на Евростат ще провери как се изчисляват данните за инфлацията – как се събират данните, какви допускания се правят, алгоритмите, които отчитат националната специфика и т.н. За нас това е изключително важно, за да убедим всички в коректността на нашите данни и очаквам да опровергая всякакви съмнения, заяви доц. Атанасов пред dnevnik.bg. Той беше категоричен, че откакто е председател на НСИ никой не си е позволил да оказва какъвто и да било натиск върху данните. „Основното за официалната информация е независимост и качество. И ако някой един ден наистина си позволи да оказва натиск, аз потвърждавам, че съм първият човек, който ще си подаде оставката и ще го обявя публично не само в България, но и в целия свят. И това би било огромен скандал“, предупреди председателят на НСИ. Според доц. Атанасов никой не си позволява подобно нещо, защото всички данни са проверими.

Цялото интервю може да намерите тук:

https://www.dnevnik.bg/intervju/2024/08/20/4664536_atanas_atanasov_nsi_evropeiski_reglament_shte_pozvoli/?ref=home_layer2

Снимки: dnevnik.bg