Премини към основното съдържание

Изложбата „140 години българска статистика“ вече и в Габрово

Публикувано на: 01.10.2020 - 08:45

„Радвам се, че изложбата „140 години българска статистика“ гостува в Областна администрация - Габрово. Габрово е третият град, където може да бъде разгледана, след София и Варна, а всъщност Габрово през 2011 година беше на трето място по резултата от електронното преброяване на населението. Вярвам, че ще успеем да се мобилизираме и ще покажем същия, а дори и по-добър успех през 2021 година. И това е моето пожелание. Успех на кампанията, която се провежда в момента!“ - с тези думи областният управител Невена Петкова откри изложбата на 30 септември.

Георги Цветков, началник на отдел „Статистически изследвания - Габрово“ при ТСБ - Север, представи изложбата и благодари на екипа на областната администрация за съдействието и възможността тя да гостува в Габрово. Инфографиките показват ретроспективни и съвременни данни за развитието на България от създаването на статистическата институция до наши дни, както и резултатите от различни статистически изследвания. Един от акцентите е предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година. Интересни са и темите: „Ако населението в България е 100 души“, „Топ 50 женски и мъжки имена“, „Кой се грижи за нашето здраве?“, „За какво най-често използваме интернет?“ и много други.

На събитието присъстваха председатели и членове на областната и общинските преброителни комисии, ръководители на институции и учреждения, ръководители и служители в Областна администрация - Габрово, служители на отдел „Статистически изследвания - Габрово“. Всички присъстващи получиха изданието „Статистически годишник 2019 в инфографики“.

Изложбата гостува по покана на Областната преброителна комисия и отдел „Статистически изследвания - Габрово“ при ТСБ - Север във връзка с предстоящото Преброяване 2021 и ще може да бъде разгледана до 15 октомври 2020 г. на втория етаж в сградата на областната администрация при спазване на всички противоепидемични мерки.