Премини към основното съдържание

Вече са известни отборите, които ще представят България на европейския кръг на олимпиадата по статистика за ученици

Публикувано на: 13.04.2020 - 17:30
След седмици на очакване станаха известни резултатите от заключителния етап от националния кръг на Европейската олимпиада по статистика за ученици 2020.

Олимпиадата се провежда за трети път и е насочена към повишаване на интереса и информираността на учениците за официалната статистика и нейната роля както в обществения живот, така и във всекидневието на всеки човек. Същевременно целта е да се насърчат учителите да използват статистическите данни в образователния процес.

Близо 1 100 ученици от 114 училища и 43 града в България участваха в националния кръг, като решаваха статистически тестове и интерпретираха статистически данни.

Според регламента първите пет отбора във всяка категория имат възможност да се включат в последния етап от надпреварата за спечелване на Европейската олимпиада по статистика. При класирането в националния кръг в категория А се получи изненада - на пето място с еднакъв брой точки се класираха два отбора и така състезанието за европейската титла стана по-оспорвано.

Девет от общо единайсет отбора от двете категории, класирали се на първите места в националния кръг на Олимпиадата по статистика, изпратиха техните презентации. Те имаха за задача да подготвят и защитят идеен проект за двуминутен видеоклип по темата „Младите хора в Европа“.

Победителите бяха избрани чрез онлайн гласуване и оценяване от жури.

Заключителният етап на националния кръг предизвика голям интерес, като 4 499 души подкрепиха онлайн своя фаворит.

Журито беше съставено от изявени експерти по статистика, журналистика, комуникация и визуализация на данни:
-  Диана Янчева - зам.-председател на НСИ, и председател на журито;
-  Доц. Александър Найденов - преподавател по статистика в УНСС;
-  Надя Кантарева - Барух - директор на „Аз-буки - Национално издателство за образование и наука“ и издател на вестник „Аз-буки“, медиен партньор на олимпиадата;
-  Доц. Теодор Дечев - директор на Институт за устойчиво икономическо развитие към АИКБ;
-  Явор Алексиев - икономически и политически анализатор в CEEMarketWatch, основател и главен редактор на Инфограф.

Изборът не беше лесен, но победителите бяха убедителни в уменията си да интерпретират статистическата информация и да разкажат интересна, оригинална и забавна история.

Журито беше респектирано от начина, по който отборите представят теоретичното съдържание и предлагат интересни средства и техники за онагледяването му.

Победители в категория А

На първо място се класира отбор CAYENE_Z от Националната финансово-стопанска гимназия в София. Отборът предлага видеоклипът да бъде под формата на новинарска емисия. Емисията ще включва няколко репортажа с реални ситуации, в които попадат младите хора. С помощта на числата учениците представят своята визия за бъдещето на образованието, пазара на труда и излизането от демографската криза. Личният и творческият подход на екипа бяха високо оценени както от журито, така и от онлайн гласуващите.

На второ място се класираха CHIMAERA, DELTA И HERMES с еднакъв брой точки в крайното класиране. Пети остана отбор GANGELOVA.

Победители в категория Б

Оспорвана беше надпреварата и в категорията на по-малките ученици. На първо място се класираха участниците от отбор ВДМ-Варна, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, гр. Варна. Техният идеен проект посочва проблемите, пред които са изправени младите хора, причините за тези проблеми, последиците, както и начините за справяне с тях. Твърденията са подкрепени със статистически данни, като е направено сравнение с други европейски държави.

На второ място отново се класираха повече от един отбор - SEARCH и Z.TEAM, докато  SLYTHERIN остана на четвърто място.

Двата отбора победители имат за задача да подготвят двуминутен видеоклип по темата за младите хора в Европа в срок до 15 юли 2020 година.

Пожелаваме на победителите успех в европейския кръг!