Премини към основното съдържание

Съвместното обучение на млади статистици - път към интеграция на статистическите служби от Балканския регион

Публикувано на: 17.12.2018 - 18:00
През 2018 г. Националният статистически институт продължи успешно да осъществява своята политика за засилване на регионалното сътрудничество. Интегрирането на Западните Балкани беше един от приоритетите на Българското председателство на ЕС.

В периода 10 - 14 декември Националният статистически институт беше домакин на обучение на 21 млади статистици от страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, бившата югославска република Македония, Сърбия и Черна гора. В обучението участваха и млади статистици от България. Курсът „Въведение в теорията и организацията на статистическите изследвания“, проведен в Учебно-квалификационния център на НСИ в с. Сливек, област Ловеч, беше реализиран в рамките на програма „Изграждане на административен капацитет и демократични институции“ на Министерството на външните работи на Р България.

Програмата на обучението беше разработена и изпълнена съвместно с Университета за национално и световно стопанство - София.

В продължение на два дни младите статистици имаха възможност да се запознаят с основните понятия в статистическата теория и организацията на извадковите статистически изследвания, както и с програмата за обработка на статистически данни SPSS, представени от доц. д-р Александър Найденов от УНСС. Изнесените лекции предизвикаха голям интерес сред участниците.

През останалите три дни експерти от НСИ споделиха опита си в провеждането на статистическите изследвания. Любомира Стоилова, Расим Рюстем, Елена Бакалова, Валентин Чавдаров и д-р Галя Статева разказаха за своята работа в областта на краткосрочната бизнес статистика, статистиката на доходите и условията на живот, макроикономическата статистика и използването на алтернативни източници на данни (Big Data). Разнообразието от теми и добрата подготовка на лекторите създадоха необходимата атмосфера за обучение и активно участие на младите статистици.

В края на заниманията д-р Богдан Богданов, заместник-председател на НСИ, проведе кръгла маса, посветена на различни теми, представляващи интерес за младите статистици - Националната статистическа система на Република България, доверието в официалната статистика, възможностите за кариерно развитие в статистическите служби.

Обучението приключи с тест за оценка на придобитите знания, като всички участници се справиха отлично.

Курсът беше закрит от г-н Сергей Цветарски, председател на НСИ, който връчи сертификати на всички участници, подписани от него и ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев. В заключение г-н Цветарски представи своите виждания за бъдещото развитие на европейската статистика, бъдещия образ на младия статистик, нуждата от развитие на сътрудничеството в нашия регион и необходимостта от постоянно самоусъвършенстване на младите статистици като гаранция за успешно професионално развитие.

Всички участници благодариха за сърдечното посрещане и интересните лекции, както и за възможността да се запознаят с България при посещенията си в Ловеч, Велико Търново и София. Те оцениха високо предоставената им възможност както да обогатят своите знания, така и да открият красотата на българската природа и важни моменти от българската история.