Премини към основното съдържание

Националният статистически институт на Република България и Националната статистическа служба на Грузия подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на статистиката

Публикувано на: 04.02.2016 - 10:40
На 3 февруари 2016 г. в гр. Тбилиси, Грузия, беше подписано Споразумение между Националния статистически институт на Република България и Националната статистическа служба на Грузия за сътрудничество в областта на статистиката. От българска страна споразумението подписа г-жа Диана Янчева, заместник-председател на Националния статистически институт, а от грузинска - г-жа Мери Даушвили, изпълнителен директор на Националната статистическа служба на Грузия.

Документът беше подписан в рамките на Петото заседание на българо-грузинската междуправителствена комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество и ще замени Спогодбата за сътрудничество в областта на статистиката между правителствата на България и Грузия от 1997 година.

Сътрудничеството между двете национални статистически институции ще покрива практически всички области на статистиката. То ще се реализира чрез обмен на статистически издания и публикации по методологични и конкретни въпроси на статистическите изследвания, обмен на опит в прилагането и използването на информационните технологии, структуриране и управление на статистическите бази данни, разработване на съвместни проекти в областта на статистиката, обмен на експерти в области, представляващи интерес за двете страни, учебни пътувания, обучения и други.