Премини към основното съдържание

Годишна конференция по проект „Български трансграничен диалог. Разработване на регионална база данни за трансгранично сътрудничество”

Публикувано на: 13.11.2015 - 17:29
Националният статистически институт е основен координатор на дейността на международната статистическа група от експерти от НСИ и статистическите служби на съседните държави - Турция, Сърбия и Македония, за създаването на единна регионална база данни за трансграничните региони на Балканите по проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Български трансграничен диалог. Разработване на регионална база данни за трансгранично сътрудничество” с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм.

В рамките на проекта беше създадена онлайн платформа, чрез която потребителите ще могат да извличат и визуализират различни социално-икономически, географски, демографски и други данни, свързани с трансграничните региони на страните партньори. Тя е достъпна за свободно ползване от широк спектър заинтересовани лица - граждани, журналисти, неправителствени организации, фирми, местни и национални власти, на следния интернет адрес: www.patchworkbalkan.org.  

Чрез съвместните усилия на статистическите служби на страните, участващи в проекта, бяха синхронизирани данни и показатели, така че да бъдат сравними и съизмерими. Те ще бъдат от полза при формирането на политики по регионите, ще позволяват сравнение и анализ на социално-икономически показатели и измерване на влиянието от изпълнението на различни проекти, инициативи и политики за подобряване на качеството на живот на хората от трансграничните региони. 

На годишната конференция по проекта председателят на Националния статистически институт на България Сергей Цветарски заяви, че създаването на единна база данни, независеща от националните граници, е от голямо значение за сътрудничеството между регионите. Той допълни, че това е важна стъпка в статистическата област, която предоставя в бъдеще много възможности за съвместна работа в Балканския регион.

За постигане на целите на проекта бяха събрани статистически данни и метаданни за основни показатели в областта на демографската и социалната статистика, бизнес статистиката и статистиката на околната среда. Показателите са на ниво община, съответно за: България - Видин, Монтана, Перник, София, Столична, Кюстендил, Благоевград, Хасково, Ямбол, Бургас; Сърбия - Зайчар, Нишава, Бор, Пирот, Пчиня, Ябланица; Турция - Одрин, Киркларели; Македония - Североизточен регион, Източен регион, Югоизточен регион.

Проектът се осъществява със съдействието на националните статистически служби на България, Турция, Сърбия и Македония, Института „Джеферсън” и Норвежкия Баренцов секретариат.

Информация за дейностите и напредъка по проекта може да се намери в интернет на адрес: www.bbdstats.org.