Премини към основното съдържание

За втори път НСИ ще обучава в Азербайджан в туининг проект

Публикувано на: 29.10.2015 - 12:50
Арслан Ахмедов е постоянният  туининг съветник по проекта

За втори път в последните години Националният статистически институт  изпраща в Азербайджан свой експерт като постоянен туининг съветник. След г-н Сергей Цветарски, който се справи успешно с тази мисия през 2009 - 2012 г., сега за Баку заминава г-н Арслан Ахмедов, главен експерт в отдел „Многосекторна и геостатистика“. В продължение на 24 месеца той ще организира и координира на място цялостната дейност по изпълнение на туининг проект AZ/14/ENP/ST/32 „Подкрепа за Държавния статистически комитет в модернизацията на Националната статистическа система на Република Азербайджан в съответствие с европейските стандарти“.

Проектът стартира  на 23 септември 2015 г. и се реализира с безвъзмездна субсидия на Европейския съюз от консорциум с участието на Федералната статистическа служба на Германия - ДЕСТАТИС (водещ партньор от държава членка), и Националния статистически институт на България (младши партньор от държава членка). Бенефициент е Държавният статистически комитет на Република Азербайджан. Проектът е със срок на изпълнение 24 месеца, а общата му стойност възлиза на 1 178 763 евро. В проекта участват и статистици от Словения и Нидерландия.

Екипът на НСИ включва десет души експерти и се оглавява от Сергей Цветарски, председател на НСИ, който в качеството си на младши ръководител на проекта участва в неговото цялостно управление. Водещи специалисти в областта на управление на качеството, ГИС, статистика на доходите и условията на живот, статистика на хората с увреждания и статистика на туризма участват в дейностите по проекта. Д-р Богдан Богданов, заместник-председател на НСИ, и г-жа Ирена Дудова, старши експерт в отдел „Многосекторна и геостатистика“ на НСИ, са ръководители на два от петте компонента.

Проектът е продължение на успешно приключилия през 2012 г. туининг проект AZ08/ENP-PCA/FI/06 „Помощ на Държавния статистически комитет на Република Азербайджан за достигане на европейските стандарти в областта на националните сметки, ненаблюдаваната икономика, бизнес статистиката и индекса на цените на производител” и е доказателство за доброто сътрудничество между партньорите и приемствеността в предаването на знанията и опита на българските статистици на техните азербайджански колеги.