Премини към основното съдържание

НСИ обучава експерти от Държавната статистическа служба на бившата югославска република Македония в областта на енергийната статистика

Публикувано на: 28.04.2015 - 11:21
Националният статистически институт е домакин на двудневно обучение, на което експерти от дирекция „Макроикономическа статистика“ ще запознаят македонските си колеги с българския опит в областта на изследването на потреблението на енергия в домакинствата по вид на използването. Основните точки от обучението ще бъдат посветени на: преглед на законодателството в областта; запознаване с анкетните карти и методите на изследване, използвани по време на проведения през 2010 г. проект „Разработване на детайлна статистика за потребление на енергия в домакинствата“; изготвяне на извадка на наблюдаваните домакинства; преглед на подготвения от македонските колеги въпросник и даване на мнения и предложения за подобряването му.

Обучението на македонските експерти се ръководи от г-н Стефан Цонев, началник на отдел „Статистика на околната среда и енергетиката“, с участието на експертите по енергийна статистика и г-жа Росица Балъкова, държавен експерт в отдел „Статистика на условията на живот“.

НСИ оказва експертна помощ на Държавната статистическа служба на бившата югославска република Македония в рамките на проект на Енергийната общност на тема „Усъвършенстване на провеждането на изследване за потреблението на енергия в домакинствата“.