Премини към основното съдържание

През периода април - май 2015 г. НСИ ще проведе анкетно изследване „Използване на информационно-комуникационни технологии и електронна търговия от предприятията“

Публикувано на: 16.04.2015 - 09:40
На 16 април 2015 г. Националният статистически институт стартира провеждането на анкетно изследване „Използване на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) и електронна търговия от предприятията през 2015 година“. Наблюдението се провежда във всички държави - членки на ЕС, по единна методология съгласно Регламент (ЕО) № 808/2004 и е включено в Националната статистическа програма за 2015 г. със задължителен характер на участие.

В изследването ще участват 5 100 предприятия с 10 и повече заети лица. Основната цел е осигуряване на надеждни и сравними данни, които да отразяват разпространението и използването на информационно-комуникационните технологии в Република България. Въпросите в анкетната карта са свързани с достъпа и използването на компютри и интернет в предприятията, използването на „облачни“ технологии, социални медии, електронен обмен на данни, електронна търговия и т.н.

С цел подобряване на ефективността при провеждане на изследването и намаляване на натовареността на респондентите НСИ предоставя възможност за онлайн въвеждане на данните. Предприятията, попаднали в извадката, ще получат покана по електронната поща, която ще съдържа кратко представяне на наблюдението и линк към електронния въпросник. В случай че няма възможност да използва електронната система за онлайн анкетиране, предприятието ще бъде посетено от служител на НСИ, който ще окаже съдействие при попълването на въпросника.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани на сайта на НСИ.

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното изследване „Използване на ИКТ и електронна търговия от предприятията“ може да се намери на сайта на НСИ в рубриката „Статистически данни” - „Информационно общество“: https://www.nsi.bg/bg/node/2841.