Премини към основното съдържание

Заключителната конференция по проекта SEEMIG – „Миграция и развитие – стратегии за подобряване на системите за производство на статистически данни“

Публикувано на: 20.10.2014 - 13:17
От 20 до 22 октомври 2014 г. в гр. Будапеща, Унгария ще се проведе заключителната конференция по проекта SEEMIG – „Миграция и развитие – стратегии за подобряване на системите за производство на статистически данни“. В конференцията ще вземе участие председателят на НСИ – г-н Сергей Цветарски, ръководители на статистическите служби на страните- партньори по проекта и членове на работните екипи.

Проектът „Управление на демографските промени в Югоизточна Европа - миграция и човешки капитал като ключ за устойчив икономически растеж” (SEEMIG), се реализира по Оперативна програма за транснационално сътрудничество "Югоизточна Европа 2007 - 2013". Дейностите се изпълняват от международен консорциум под ръководството на Унгарската централна статистическа служба.

Проектът се изпълнява с партньорството на научни институти, университети, статистически служби и органи на местната власт от осем страни – (Унгария, Австрия, България, Италия, Румъния, Словакия, Словения и Сърбия) и наблюдатели от три други страни (Албания, Грузия, Украйна). Партньорите от България са Националният статистически институт (НСИ) и Областна администрация Монтана.

На заключителната конференция ще бъдат разгледани:

  • стратегическите резултати от дейностите по проекта за развитие на транснационалната база данни и добри практики и институционален опит;
  • националните и местни стратегии за събиране и използване на данни за миграцията;
  • научният, социален аспект на проекта и отражението му върху разработване на политики.

Председателят на НСИ и ръководителите на статистическите служби на страните по проекта ще обсъдят възможностите за международно сътрудничество и обмен на данни за миграцията.

За повече информация, можете да посетите интернет страницата на проекта: www.seemig.eu