Премини към основното съдържание

ЕВРОСТАТ стартира втори кръг от партньорски проверки във всички държави - членки на ЕС

Публикувано на: 10.10.2014 - 14:48
От август 2014 г. ЕВРОСТАТ стартира втори кръг от партньорски проверки във всички държави - членки на ЕС, които трябва да приключат до юли 2015 г.

За разлика от предишните, сегашните партньорските проверки в системата на Евростат ще обхванат всички принципи от Кодекса на Европейската статистическа практика. Подходът ще бъде одиторски, т.е. екип от одитори ще състави окончателните препоръки за всички държави - членки на Европейския съюз.

Партньорската проверка за България в Националния статистически институт  ще бъде проведена в периода от 13 до 17 октомври 2014 година. Членовете на международния екип, които ще извършат проверката, са Прит Потисеп - ръководител, Петер Хакл и  Дейвид Фенуик – интервюиращи. Наблюдател от страна на Евростат е Луис дел Барио.

Проверяващите от ЕС ще се срещнат, освен с водещите експерти на НСИ, и с млади служители в института, с представители на органите на статистиката, на бизнеса и научната общност. Предвидена е среща с медиите като потребители на статистическа информация и основен партньор в работата на НСИ.