Премини към основното съдържание

100-тна конференция на генералните директори на националните статистически институти в Европа и 22-ро заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 23.09.2014 - 09:25
На 24 и 25 септември 2014 г. в гр. Рига, Латвия, ще се проведе 100-тната конференция на генералните директори на националните статистически институти (Director Generals of the National Statistical Institutes (DGINS) в Европа, а на 26 септември 2014 г. ще заседава Комитетът на Европейската статистическа система. Представител на България в двата форума ще бъде г-жа Диана Янчева - заместник-председател на Националния статистически институт.

Домакинството на Годишната конференция на генералните директори на националните статистически институти се провежда на ротационен принцип. България беше домакин на 96-ата конференция на тема „Измерване на прогреса, благосъстоянието и устойчивото развитие”, която се състоя в края на септември 2010 г. в София.

Темата на предстоящата конференция е „Към глобална бизнес статистика“. Информация за конференцията и всички материали могат да бъдат намерени на интернет адрес: http://dgins.csb.gov.lv/.

След конференцията, на 26 септември 2014 г., Комитетът на Европейската статистическа система (КЕСС) ще проведе своето 22-ро заседание. Това е третото от четирите заседания на КЕСС за тази календарна година, което се председателства от Евростат и включва ръководителите на националните статистически служби на държавите членки, както и представители на ЕАСТ, ЕЦБ и ОИСР.

Дневният ред на заседанието включва четири точки по комитология в следните статистически области: две по статистика на разходите за здравеопазване и финансиране; статистическите данни на Общността за доходите и условията на живот (EU-SILC) по отношение на списъка за 2016 година на целевите второстепенни променливи за достъп до услуги; статистиката на пестицидите по отношение на формàта за предаване на данни.

Въпросите за становище се отнасят до доклада на целевата група по Vision 2020; мандатa на Борда на европейската магистърска програма по статистика - EMOS; програмата и пътната карта на Европейската статистическа система за Big Data и официалната статистика; проектa на Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно хармонизираните индекси на потребителските цени и за отмяна на Регламент (ЕО) № 2494/95.

На заседанието ще бъде представен докладът относно напредъка на партньорските проверки в държавите от Европейската статистическа система; докладите на Групата за партньорство, на Италианското председателство и за напредъка по прилагането на Европейската система от национални и регионални сметки в ЕС (ЕСС 2010), както и други стратегически документи.

Като точка за дискусия е включено предложението за обмен на мнения между членовете на Комитета на Европейската статистическа система и на Европейския консултативен съвет за статистическо управление (ESGAB).