Премини към основното съдържание

Работно посещение на Евростат в областта на бизнес статистиката

Публикувано на: 02.07.2014 - 18:02
На 30 юни и 1 юли 2014 г. Националният статистически институт беше домакин на работно посещение от Евростат, ръководено от директора на дирекция „Глобална бизнес статистика“ г-жа Мария Хелена Фигейра, с участието на двама началници на отдели в същата дирекция на Евростат - г-жа Мартина Хан, началник на отдел „Бизнес статистика - координация и регистри“, и г-жа Ани Тодорова, началник на отдел „Стоки - производство и международна търговия“.

Целта на работното посещение беше обмен на информация по основни стратегически теми в областта на глобалната бизнес статистика - статистика на международната търговия със стоки, бизнес регистри, структурна бизнес статистика, краткосрочна бизнес статистика, статистика на туризма и други.

Госпожа Фигейра представи новостите в областта на бизнес статистиката. Презентациите на експертите от Националния статистически институт бяха с насоченост върху постигнатия напредък по европейските проекти за модернизация на бизнес статистиката и работата по основни инициативи като новия Рамков регламент за интегриране на бизнес статистиката - FRIBS; статистически единици; SIMSTAT (Single Market Statistics) - системата, която ще бъде резултат от реформата на търговията в рамките на Европейския съюз, и други.

Проведените дискусии, както и разясненията и съветите, предоставени от Евростат по време на работното посещение, ще допринесат за по-доброто разбиране и прилагане на изискванията на ЕС в процеса на производство на официална европейска статистика на национално ниво.