Премини към основното съдържание

Открит урок по статистика пред учениците от 19 СОУ „Елин Пелин”

Публикувано на: 03.12.2013 - 16:00
На 25.11.2013 г. учениците от XI и XII клас на 19 СОУ „Елин Пелин”, технологичен профил „Предприемачество и бизнес”, посетиха Националния статистически институт. Събитието беше организирано с цел младите хора да се запознаят с практическата страна на статистиката като наука и с нейното широко приложение във всички сфери на живота. Д-р Богдан Богданов - началник на отдел „Статистика на доходите и разходите на домакинствата”, дирекция „Демографска и социална статистика”, изнесе лекция и мултимедийна презентация на тема „Пробно статистическо изследване върху доходите и условията за живот на домакинствата в България. Графично и таблично представяне на информацията”. Урокът беше част от учебната програма по „Маркетинг и реклама”, раздел „Статистика”, където е важно не само набирането, обработването, но и анализирането и правилното представяне на статистическите данни.

Учениците бяха запознати с извадковите наблюдения на статистиката и видовете изследвания и оценки. С интерактивен подход д-р Богданов представи методите за създаване на дизайн на извадки - бяха представени примери с дизайн на извадките за общественозначими изследвания, осъществявани от НСИ: „Наблюдение на домакинските бюджети”, „Изследване на работната сила” и „Статистика на доходите и условията на живот”. Специално внимание в презентацията беше обърнато на ролята и значението на социално-икономическия анализ като същност, техники и особености.

Националният статистически институт ще продължи традицията да разпространява и култивира статистическите знания, които са в същността на произвежданата статистическа информация. Целта е да се отговори на поредицата от въпроси:

• Как се отразява изучаването на статистиката върху моделирането и стереотипа на човешкото мислене?

• Как изучаването на статистиката се отразява върху разбирането на околния свят, манталитет и мирознание?

• Как изучаването на статистиката става мерило и филтър на многообразните и лавинонарастващите потоци от информация?

• Как изучаването на статистиката става границата, която разделя информацията от дезинформацията?

• Как изучаването на статистиката се превръща в модел на широка обща култура и мерило за истинските ценности в живота?

• Как изучаването на статистиката моделира мисленето, поведението и начина на живот на човека?

Отговорите на тези и други въпроси ще направят дейността на НСИ като наука и практика по-близка до хората. Наред с това ще издигнат и утвърдят позитивния образ и статут на НСИ като институция с общодържавно, национално и международно значение.