Премини към основното съдържание

Експерти от НСИ - международни наблюдатели в Босна и Херцеговина

Публикувано на: 07.10.2013 - 10:30

Експертите от НСИ - Иван Балев, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“, и Теменуга Георгиева, старши експерт в ТСБ - Благоевград - са със статут на международни наблюдатели на преброяването на населението, домакинствата и жилищния фонд в Босна и Херцеговина, което се провежда в периода от 1 до 15 октомври 2013 година. За последен път подобно преброяване в балканската държава е проведено преди 22 години - през 1991 година. Регионът на бивша Югославия търпи исторически значими промени, поради което липсват актуални данни за населението и условията на живот.

Задачата на двамата експерти от НСИ е да наблюдават процеса, както и да следят за спазването на установените стандарти и препоръки на международни организации (Статистическата служба на Европейския съюз - Евростат, и Икономическата комисия за Европа на ООН). Групата международни наблюдатели включва 28 статистици, които са доказани специалисти по методологията на преброяванията и с опит в провеждането им, каквито несъмнено са и двамата експерти от НСИ.

Иван Балев е с дългогодишен опит в организирането и ръководенето на преброявания на населението и жилищния фонд в България. Участва в организирането и провеждането на преброяването на българското население през 1975 г., като същевременно е и наблюдател на регионално ниво. През 1993 г. г-н Балев специализира „Демография” в Дания, а през 1996 г. - „Мениджмънт на преброяванията на населението и жилищния фонд” в Германия. Разработва бюджета, програмата и методологията за преброяването на българското население през 2001 и 2011 година. През 2002 г. е консултант на преброяването в Армения, а през 2004 г. е наблюдател на преброяването в Молдова. Член е на групата на директорите по социална статистика в Евростат.

Теменуга Георгиева е старши експерт в Териториалното статистическо бюро - Благоевград. Работи в сферата на статистическите анализи и статистическите регистри. През декември 1992 г. г-жа Георгиева е член на Общинската комисия за преброяването в Община Благоевград. През март 2001 г. и през февруари 2011 г. е член на Общинската комисия за преброяването в Община Петрич, като едновременно с това отговаря и за подбора и обучението на преброителите и контрольорите.

За повече информация по преброяването в Босна и Херцеговина вижте тук: http://www.popis2013.ba/.