Премини към основното съдържание

Експерти от НСИ ще консултират алжирски статистици в областта на класификациите и номенклатурите

Публикувано на: 16.09.2013 - 17:10
Във връзка с получено от Националната статистическа служба на Алжир искане за консултантска помощ експерти от отдел „Стратегическо планиране, международни проекти и управление на качеството“ на НСИ ще проведат обучение в областта на класификациите и номенклатурите. Експертната мисия ще се проведе на 17 и 18 септември 2013 г. в столицата на Алжир. Визитата се финансира чрез инструмента на ЕК за прилагане на достиженията на Общностното право - TAIEX, в рамките на който се предоставя краткосрочна техническа помощ под формата на семинари, посещения с цел обучение и експертни мисии. Страни бенефициенти по TAIEX са страните кандидатки и потенциални кандидатки за членство в ЕС, а от юни 2006 г. - Русия и страните от Европейската политика на добросъседство (в т.ч. Алжир, Армения, Азербайджан, Беларус, Египет, Грузия, Израел, Йордания, Ливан, Либия, Молдова, Мароко, Палестина, Сирия, Тунис и Украйна).
Целта на обучението е българските статистици да запознаят алжирските си колеги с прилагането на класификациите в практиката на НСИ, както и с IT средствата за тяхното управление. По време на визитата българските експерти Галя Статева и Емилия Геленцова ще изнесат следните презентации:
• Прилагане на европейските класификации в практиката на НСИ
• Внедряване на класификацията на професиите и длъжностите, 2011 в българската статистическа практика
• Информационна система „Статистически класификации“.
Това е първото посещение на статистици от Националния статистически институт в Алжир и резултатите от него ще бъдат добра основа за по-нататъшно развитие на двустранните отношения между двете институции.