Премини към основното съдържание

НСИ започва изпълнението на проект „Отпадъци от храни” съгласно Споразумение за субсидия с Европейската комисия № 08232.2013.003-2013.286

Публикувано на: 06.08.2013 - 16:10
Целите на проекта са насочени към получаване на по-детайлизирана представа за хранителните отпадъци, както и към комбиниране на източниците на статистическа и административна информация, полезна за целите на статистиката на хранителните отпадъци. Също така проектът цели и да се установят и попълнят пропуските в прилаганите подходи за изчисляването и оценката на данни, базирани на максимална полза от наличната информация за статистиката на хранителните отпадъци.
Посочените цели ще бъдат постигнати чрез: стандартизиране на показателите и дефинициите; прилагане на стандартни международни класификации и национални регистри; развитие и внедряване на подходящи подходи в процеса на организиране, събиране и обработване на данните за хранителните отпадъци - обоснована методология, подходящи статистически процедури, прилагани от събирането до валидирането на данните.
Резултатите, които се очаква да бъдат получени в процеса на работа по проекта, ще бъдат използвани за определяне на състава и произхода на хранителните отпадъци. Към този момент в България по-голямата част от тези отпадъци се събират чрез системите за организирано сметосъбиране на битови отпадъци.
Проектът е с продължителност 15 месеца.