Премини към основното съдържание

„България и светът в числа“ - изложба на НСИ в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново

Публикувано на: 30.05.2013 - 16:00
На 29 май 2013 г. д-р Ренета Инджова - председател на Националния статистически институт, откри изложбата „България и светът в числа“, експонирана от Териториалното статистическо бюро - Велико Търново, в централното фоайе на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков”.
Организатори на изложбата са Националният статистически институт и Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”. Част от тази изложба е позиционирана във Велико Търново като събитие, провеждано от НСИ през настоящата календарна година, обявена за Международна година на статистиката, и по случай 133-ата годишнина от създаването на българската статистика.
На събитието присъстваха проф. Пенчо Пенчев - областен управител на област Велико Търново, г-н Ганчо Карабаджаков - заместник -кмет на община Велико Търново, г-н Иван Александров - директор на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков”, г-н Борислав Борисов - директор на Териториалното статистическо бюро - Велико Търново, г-н Иво Дишлев - представител на ТД на НАП - Велико Търново, инж. Розалия Личева - началник на Регионалния инспекторат по образование - Велико Търново, н.с. Иван Църов - директор на Регионалния исторически музей - Велико Търново, представители на културни институции от община Велико Търново, служители от ТСБ, учащи и журналисти.
Изложбата представя на широк кръг от посетители най-важните документи за първите институции, извършващи статистическа дейност в България. Целта на изложбата е да насочи вниманието на посетителите върху значимостта и традициите на статистиката, като представя специализираните издания като част от книжовното, научното и културното наследство на България. На изложбата са представени оригинални издания с резултати от провежданите през годините статистически наблюдения в страната. Включени са и ръчно изработени статистически албуми и карти.
След официалното откриване и поднесените приветствия, г-жа Инджова даде пресконференция на медиите.
Изложбата може да бъде посетена до 14 юни 2013 г. всеки ден (без неделя) от 9 до 18.30 часа.
Териториално статистическо бюро – Велико Търново