Премини към основното съдържание

Два проекта на Националния статистически институт в годишния доклад на ITU

Публикувано на: 30.05.2013 - 13:25
Международният телекомуникационен съюз (International Telecommunication Union, ITU) e специализирана агенция към ООН със седалище в Женева, която е отговорна за информационните и комуникационните технологии. В него членуват 193 страни и около 700 представители от различни сектори и асоциации. ITU координира глобалното използване на радиочестотния спектър, насърчава международното сътрудничество при определяне на сателитните орбити, работи за подобряването на телекомуникационната инфраструктура в развиващите се страни и установяването на световни технически стандарти.
За втора поредна година Международният телекомуникационен съюз публикува 12 български проекта в областта на информационното общество, които се смятат за добри практики и се популяризират сред 193-те държави, които членуват в съюза.
Със задоволство откриваме, че в тазгодишния доклад са включени и две финализирани инициативи на Националния статистически институт, а именно:
• внедрената уеб базирана Информационна система „Краткосрочна бизнес статистика”;
• използването на таблети в процеса на събиране на данни при анкетни проучвания за хармонизираните продукти.
През 2012 НСИ разработи и внедри онлайн Информационна система „Краткосрочна бизнес статистика“. Системата интегрира 19 месечни и тримесечни бизнес наблюдения, предоставяйки нужната информация за изчисляване на краткосрочните индикатори, изисквани от ЕС, както и показатели като инвестиции, производство и продажби на основни индустриални продукти. С нея НСИ осигури на бизнеса бърз и удобен достъп за предоставяне на данни по интернет, намали времето и необходимите ресурси за събиране, обработване и оповестяване на данни в областта на краткосрочната бизнес статистика вкл. осигуряване на необходимите данни за Евростат, подпомогнаха се зелените инициативи за екология и опазване на околната среда чрез ограничаване на хартиения документооборот и спестяване на разходи.
Като втори пример за успешна инициатива на НСИ Международният телекомуникационен съюз посочва приложения за първи път през 2013 г. иновативен метод за използване на таблети като допълнителни инструменти за събиране на данни при анкетните проучвания за потребителските цени и продуктовите характеристики. Автоматизираната комуникация със съществуващата информационна система за потребителските цени премахва редица стъпки в процеса на анкетиране, което помага на НСИ да намали разходите си, да подобри качеството на данните и да улесни работата на анкетьорите. Проектът е резултат от грантово споразумение между НСИ и Евростат.
Ще отбележим, че НСИ продължава да развива представените два проекта.
Надяваме се, че до края на 2013 ще реализираме внедряването в ИС „Краткосрочна бизнес статистика“ на още две нови изследвания: „Цени на производител на дейностите по охрана и разследване” и „Цени на производител на основен ремонт и подобрения на жилища и жилищни сгради”.
В момента се извършват първоначални тестове за възможното използване на таблетите и в Наблюдението на работната сила, чрез което се осигурява информация за най-важните характеристики на заетостта и безработицата в Република България. След успешното им приключване ще се пристъпи към използване на таблетите от анкетьорския състав на НСИ при интервюиране на включените в извадката домакинства.
Сигурни сме, че Международният телекомуникационен съюз ще оцени по достойнство и ще включи в доклада си през следващата година успешно завършилата наскоро мащабна инициатива на Националния статистически институт в областта на информационните и телекомуникационните технологии, а именно процесът на изграждане на виртуална среда за сървърна консолидация. Върху нова платформа бяха виртуализирани различни системи, работещи до момента върху множество отделни физически сървъри. По този начин НСИ се освободи от необходимостта да поддържа разнородни и остарели технически платформи, осигури високонадеждна и скалируема среда за информационните си системи с гарантирана непрекъсваемост на работа и автоматичен Backup.
С въведената технология се постига и значително намаляване на разходите за електро- енергия, както и на разходите по отношение на закупуване на нов хардуер, на лицензи за операционни системи, облекчава се техническата поддръжка на ІТ инфраструктурата, оптимизират се процесите на мониторинг и администриране, предотвратяват се прекъсвания на работата по технически причини.