Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ д-р Ренета Инджова ще участва в 17-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 15.05.2013 - 09:55
Председателят на НСИ д-р Ренета Инджова ще участва в 17-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС), което ще се проведе в сградата на Евростат в Люксембург на 15 - 16 май 2013 година. Това е второто от общо четирите заседания на КЕСС за тази календарна година, което се председателства от Евростат и включва ръководителите на националните статистически служби на държавите членки, както и представители на ЕАСТ, ЕЦБ и ОИСР.
Комитетът на Европейската статистическа система осигурява професионално ръководство на Европейската статистическа система (ЕСС) при разработването, производството и разпространението на европейската статистика в съответствие със статистическите принципи. Той подпомага Евростат по въпроси, свързани с координацията и приоритетите на Европейската статистическа програма, по-нататъшното развитие на Кодекса на европейската статистическа практика, намаляването на тежестта за респондентите, статистическата конфиденциалност, а също и въпроси по отношение на методологията, произтичащи от създаването и прилагането на статистическите програми.
Съгласно дневния ред на срещата КЕСС ще вземе решение в областта на комитологията по проект на регламент на Комисията относно изготвянето и развитието на статистика в областта на образованието и обучението през целия живот, който има за цел прилагането на новата Международна стандартна класификация на образованието (МСКО 2011). Въпросите за становище включват проекта на Годишна работна програма за европейската статистика през 2014 година и планираните негативни приоритети за 2014 година; програмата ESS.VIP за изграждане на обща инфраструктура на Европейската статистическа система и административни механизми за обмен на информация, услуги и разходи; ESSnet програмата за 2014 година и заложените в нея проекти; преразглеждане на Регламента за брутния национален доход (БНД); методология на партньорските проверки. Допълнителни дискусии ще се проведат с акцент върху доклада на Групата за партньорство и доклада на Работната група на директорите на бизнес статистики. Ще бъде направен преглед на дейността на Ирландското председателство.
На заседанието ще се дискутира и по отчетния доклад на 44-ата сесия на Статистическата комисия на ООН (СКООН), която се проведе в периода 26 февруари - 1 март 2013 г. в Централата на ООН, Ню Йорк. От тази година България е член на СКООН.