Премини към основното съдържание

Продължава доброто сътрудничество между статистическите служби на България и бившата югославска република Македония

Публикувано на: 16.04.2013 - 15:10
В периода 16 - 18 април 2013 г. Националният статистически институт ще окаже експертна помощ на Държавната статистическа служба на бившата югославска република Македония в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейската комисия (IPA 2011).
НСИ ще бъде домакин на обучение в областта на регионалните национални сметки. Експерти от дирекция „Макроикономическа статистика“ ще запознаят македонските си колеги с българския опит в областта на националните сметки и с прилагането на Европейската система за сметки `95 (ЕСС `95), както и с очакваните промени в Европейската система за сметки 2010. Особено внимание ще бъде обърнато на процеса на компилиране на данните за регионалната брутна добавена стойност в двете страни и ще бъдат направени препоръки за подобряване на процеса на съставяне на данните в Държавната статистическа служба на бившата югославска република Македония.
По същото време г-н Анастас Троянски, началник на отдел „Бизнес регистри“, ще посети Държавната статистическа служба на бившата югославска република Македония в гр. Скопие. Целта на посещението е обмяна на методологически и практически опит в областта на бизнес регистрите, ще бъде направена оценка на достигнатото от македонските колеги и ще бъдат набелязани бъдещи практически стъпки за постигане на напредък при внедряване на Регламент № 177/2008 за установяване на обща рамка за регистрите на предприятията за статистически цели.