Премини към основното съдържание

НСИ ще консултира експерти от Държавната статистическа служба на Р Македония в областта на структурната бизнес статистика (СБС)

Публикувано на: 08.04.2013 - 10:00
В периода от 8 до 11 април 2013 г. експерти от НСИ ще консултират за втори път свои колеги от Държавната статистическа служба на Македония в областта на структурната бизнес статистика. Визитата е в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейската комисия (IPA 2011).
По време на четиридневното посещение г-жа Светослава Филипович, началник на отдел „Структурна бизнес статистика“, и г-жа Кармен Искрова, държавен експерт в същия отдел и национален координатор по структурна бизнес статистика в Евростат, ще запознаят македонските експерти с прилагането на Регламенти 295/2008, 250/2009, 251/2009 на Европейския парламент и на Съвета относно структурната бизнес статистика и по-конкретно с дефинициите на показателите по СБС, тяхното адаптиране към националното законодателство, статистическия инструментариум за събиране на първичните данни и формулите за изчисляването на тези показатели от информацията, включена в годишните отчети за дейността на нефинансовите предприятия.
Българските експерти ще представят и проекта „Единната входна точка“ между НСИ и Националната агенция за приходите за еднократно представяне на годишните отчети и мултифункционално използване на събраните данни от двете институции, чрез изградената от НСИ on-line базирана Информационна система „Бизнес статистика” (ИСБС), която функционира успешно вече пета година.