Премини към основното съдържание

НСИ публикува резултати от самооценка на качеството в Националната статистическа система

Публикувано на: 25.10.2012 - 16:05
Националният статистически институт представя на вниманието на своите потребители резултатите от направената самооценка на качеството в Националната статистическа система през периода май-юли 2012 година.
Осигуряването на високо качество и непрекъснатото подобряване на статистическите продукти и процеси са приоритетни направления в статистическата дейност на Националната статистическа система (НСС). Качеството на статистическата информация, която се произвежда от НСС до голяма степен се определя от качеството на статистическите процеси, внедрени и прилагани от НСИ, органите на статистиката и Българската народна банка.
Анализът на резултатите дава оценка относно прилагането на принципи „Обоснована методология”, „Подходящи статистически процедури”, „Умерена натовареност на респондентите” и „Ефективност на разходите” от Кодекса на европейската статистическа практика. Кодексът на европейската статистическа практика определя стандарта за разработването, производството и разпространението на статистическа информация и гарантира правилното функциониране на ЕСС. Резултатите от самооценката на качеството на статистическите процеси показват, че степента на прилагане на принципите е добра, като изчисленият общ индикатор за качеството на статистическите процеси е 4,45, като най-високо е оценен принципът „Обоснована методология”.
Анализът на резултатите от самооценката е публикуван в рубрика „Качество” на сайта на НСИ.