Премини към основното съдържание

НСИ обучава експерти от Федералната статистическа служба на Русия

Публикувано на: 02.07.2012 - 11:15
В периода 2-4 юли 2012 г. НСИ е домакин на посещение с цел обучение на експерти от Федералната статистическа служба на Русия (РОССТАТ). Мероприятието е организирано в рамките на двустранното сътрудничество между националните статистики на България и Руската федерация, в резултат на сключената Спогодба за сътрудничество в областта на статистиката от 7 юни 1999 г. в Москва и подписания в София Протокол между НСИ и РОССТАТ през 2009 г.
По време на тридневните консултации експертите от НСИ споделят своя опит в производството на статистически данни в две основни области на статистиката – макроикономическа и бизнес статистика. Основната тема на дискусиите е „Инвестиции в основен капитал” с акцент върху брутообразуването на основен капитал в националните сметки; източници и методи за оценка на инвестициите; статистически изследвания, осигуряващи данни за оценка на инвестициите.
Това е второ посещение на делегация от Федералната статистическа служба на Русия през тази година, след като официална делегация, водена от ръководителя на РОССТАТ г-н Александър Суринов, посети НСИ в периода 30 януари – 2 февруари 2012 г. Тези срещи на български и руски статистици са още едно доказателство за задълбочаването и обогатяването на двустранните отношения между НСИ и РОССТАТ.