Премини към основното съдържание

Експерти от НСИ обучават йордански статистици в областта на националните сметки

Публикувано на: 18.06.2012 - 12:10
Експерти от Статистическата служба на Йордания са на посещение в Националния статистически институт. Визитата се финансира чрез инструмента на ЕК за прилагане на достиженията на Общностното право TAIEX, в рамките на който се предоставя краткосрочна техническа помощ под формата на семинари, посещения с цел обучение и експертни мисии и ще се проведе от 18 до 22 юни 2012 г.
През 2011 г. делегация на НСИ посети Аман и подписа споразумение за сътрудничество със Статистическата служба на Йордания. В него бяха набелязани няколко аспекти на сътрудничество, между които и обмяна на опит в областта на национални сметки.
Статистическата служба на Йордания изяви желание Националният статистически институт на България да приеме експерти - с цел обучение в областта на макроикономическата статистика. Целта на обучението е да се подобри институционалния капацитет на Статистическата служба на Йордания, като се усъвършенстват знанията на експертите в областта на национални сметки.
Експертите от отдел „Нефинансови национални сметки“ представят практиката на България в областта на национални сметки - източници на информация, прилагани методи, тримесечни и годишни национални сметки, таблици „Ресурс-Използване“, сезонно изглаждане на динамични редове с данни. Гостите от Йордания представят националната практика в областта на национални сметки - състояние и предизвикателства.
Това е първо посещение на статистици от Йордания в НСИ и резултатите от него са добра основа за по-нататъшно развитие на двустранните отношения между двете институции.